Klimatkrisen är mäns fel

Jag hittade just en briljant artikel i DN, av den kunniga feministen och duktiga kvinnan Katrine Kielos, där hon bevisar att klimatkrisen (precis som alla andra problem i världen) helt och hållet är mäns fel. Värt att komma ihåg i sammanhanget är också att feministisk forskning har visat att klimatkrisen självklart också drabbar kvinnor värst.


Katrine Kielos – kunnig feminist som vet vilka som orsakar klimatproblemen och vad lösningen är.

Kielos illusterar i sin artikel männen med en fiktiv manlig forskare. Han är fet, manipulativ, notoriskt otrogen, egoistisk och en uppburen Nobelpristagare i fysik. En typisk man alltså. Kielos konstaterar också att det vi absolut behöver för att lösa klimatproblemen är feminism och genusvetenskap. Eller som hon uttrycker det:

Vad ”en riktig man” är och inte är, kan faktiskt vara den mest centrala frågan i hela klimatdebatten.

Så sant, så sant. Men trots denna uppenbara sanning, så ägnar sig inte dagens klimatforskare åt kritiska studier av mansrollen eller feministiska analyser av hur män förstör världens klimat och hur detta drabbar kvinnor. Istället ägnar sig forskarna (som ju oftast är män) åt oväsentliga fjanterier, som att ta fram matematiska modeller för hur klimatet kommer att utvecklas kommande decennier och att utveckla nya tekniska lösninger för alternativ energiutvinning.

Varför är det så, kan man fråga sig? Jo, det har feminister som jag och Katrine Kielos svar på. Det är på grund av Könsmaktsordningen. Män är överordnade kvinnor och det är (som Kielos så korrekt påpekar) manligt att vara självisk, kortsiktig och oförstående, samt att plundra och förstöra. Kvinnor däremot är heroiska och duktiga och offrar sig. Så har det alltid varit. I krigstid och fredstid. I katastrofer och i vardagen. Alltid är det kvinnor som offrar sig, medan själviska män glider fram på en räkmacka – och värderas högre. Precis som Kielos säger:

Kvinnor offrar sig. Och det kvinnor gör värderas lägre.

Det är precis där, i Patriarkatets flottiga knä, som klimatproblematiken ligger. Jag citerar Kielos:

Vi har hittat på att en viss typ av livsstil är ”manlig” sedan säger vi att denna manliga logik är överordnad alla andra värden. När det sedan visar sig att den patriarkala manlighetens sätt att leva inte är hållbart kan vi inte ge upp den. Eftersom den är överordnad allt annat. Till och med döden.

Om bara män kunde bli mer som kvinnor och ge upp sin ohållbara och själviska livsstil och för en gångs skull kunde offra sig lite och börja ställa upp för andra i sin omgivning. Då skulle snart klimatkrisen vara ett minne blott. Men då gäller det att vi satsar mer på feminism och genusvetenskap, lyfter fram kvinnor, problematiserar manligheten och tvingar män att maka på sig. Det är det enda sättet att lösa våra miljöproblem.

——————————————————————————-

Som en fotnot kan jag konstatera att de näthatande vita kränkta männen uppenbarligen känner sig hotade av att en stark och duktig kvinna som Katrine Kielos har presenterat lösningen på klimatkrisen. Eller kankse känner männen att deras privilegier och överordning hotas av att Kielos bevisat att det är feminism och genusvetenskap som är lösningen på världens miljöproblem – och inte gammal patriarkal och korkad “forskning” som naturvetenskap och teknik. Här, här och här ser vi hur vita kränkta män riktar sitt näthat mot Kielos, bara för att hon är modig och kvinna och avslöjar sanningen. Och här förminskas Kielos av en av SVDs ledarskribenter, som använder sig av patriarkala härskartekniker.

Advertisements

Tagged: , , ,

9 thoughts on “Klimatkrisen är mäns fel

 1. @Benanderii April 28, 2013 at 11:01 am Reply

  Det är ett typiskt patriarkalt synsätt att inte låta Katherine Kielos tala på vetenskapliga symposium med sin knivskarpa analys hur man skall lösa klimatproblematiken och samtidigt all annan problematik i världen. Avskaffa mannen, i alla fall den form av man som orsakar världens alla problem eller i vart fall Katherine Kielos problem. De som hon uppenbarligen har med män.
  Heder åt Aftronbladet som lyckas uppmärksamma denna i själva verket uppenbara kandidat till Nobelpriset i Fysik! (Kanske några till.) Hon kan ju tilldelas utmärkelsen för att hon är kvinna, det borde räcka.

  • Jämställdhetsfeministern April 28, 2013 at 1:37 pm Reply

   Ja Nobelpriset i fysik måste gå till en kvinna. Annars är det kvinnoförtryck och diskriminering.

   • Hjalmar May 10, 2013 at 8:58 am Reply

    Nobelprisen måste alltid gå till en kvinna, annars är det kvinnoförtryck! Inget unket gubbslem får stå i vägen för alla kvinnors rätt till Nobelpris!

 2. […] artikel av Katrine Kielos, som redan hyllats på denna blogg, där hon tydligt bevisar att klimatkrisen är mäns fel. Att hon har rätt i frågan bevisas inte minst av alla näthatare som kritiserade Kielos (bara […]

 3. Nostradamus November 7, 2013 at 9:03 pm Reply

  Nice try…trolls.

 4. […] rätt att knäcka mäns näsben. Och den briljanta journalisten Katrine Kielos bevisade dels att klimatkrisen är mäns fel och att allt annan som är dåligt i världen också är mäns fel. Skådespelaren Lo Kauppi […]

 5. […] möss som befolkar den. Eller tänk på något som är dåligt i världen och berätta att det är typiskt manligt. Eller definiera en positiv företeelse som kvinnlig – och kräv sedan stöd till kvinnor […]

 6. […] var också början på en omfattande miljöförstörelse och föroreningar av naturen – och det var männens fel. Särskilt de vita heterosexuella männens. Efter att ha fört en heroisk kamp under 600 år […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: