Dagens feministiska begrepp: “sexuella trakasserier”

I den feministiska ordlistan på den här bloggen så tar jag upp de vanligaste feministiska begreppen och förklarar deras innebörd, så att så många som möjligt ska kunna ta del av vår viktiga feministiska forskning. Idag tänkte jag fokusera på begreppet “sexuella trakasserier”.

Sexuella trakasserier:
När en man visar romantiskt eller sexuellt intresse för en kvinna som inte är intresserad. Det kan t.ex. röra sig om en kommentar, en blick eller fysisk kontakt.

Det ska tilläggas att sexuella trakasserier är ett oerhört allvarligt brott, som självklart ska polisanmälas, så att den kränkta kvinnan får upprättelse och mannen straffas. Viktigt att betona är också att kvinnors upplevelse alltid är helt och hållet avgörande för ifall sexuella trakasserier har ägt rum eller inte. Feministisk forskning har tydligt visat att om en kvinna känner att hon har blivit sexuellt trakasserad, så har hon också blivit sexuellt trakasserad. Detta gäller självfallet också retroaktivt. Det vill säga, även om kvinnan kanske var positivt inställd till mannens flörtar och närmanden vid det tillfälle de ägde rum, så har hon givetvis alltid rätt att ångra sig efteråt – och då har mannen gjort sig skyldig till sexuella trakasserier. I efterhand.

En vanlig missuppfattning bland människor som saknar kunskap om de Osynliga Strukturerna och Könsmaktsordningen är att också män skulle kunna bli sexuellt trakasserade. Men det faller så klart på sin egen orimlighet. En man kan aldrig bli sexuellt trakasserad, eftersom alla män har makt, medan alla kvinnor är maktlösa. En 50-årig kvinna som bor på Söder har all rätt att nypa vilken 20-årig kille hon vill i rumpan, när helst hon vill – för hon sparkar uppåt. För att könsmaktsordningen. Feministisk forskning har dessutom tydligt visat att män alltid vill ha sex med vem som helst och alltid uppskattar sexuell beröring från vilken kvinna som helst. Såna är de, männen. Eller som den kunniga feministen Lady Dahmer säger:

Det handlar ju om maktpositioner och hierarki, precis som det inte är samma sak när en kvinna tar en man på rumpan som tvärtom. Man kan aldrig bortse från maktperspektivet. En person i underläge som slår mot sin förtryckare, sparkar upp vs en person som utnyttjar sin maktposition eller sparkar neråt.

Så sant som det är sagt.

För övrigt har den feministiska sexrådgivaren Katerina Janouch och hennes bekantskapskrets noterat att männen omkring dem, det vill säga Söderhipstermän, är skrämmande asexuella. Janouch twittrade om det här om dagen. Först här:

Nu pratat m tionde kvinnan som beklagar sig över “söderhipstermannens asexualitet.

Och sedan här:

De är så kvaddade av genustänk o sin skitnödighet att de är rädda för sin kåthet pga kan vara “kränkande”

Vi feminister kan alltså konstatera att svenska män, förutom att vara våldsamma, privilegierade och arroganta förtryckare också är asexuella mesproppar. Dessutom är de uppenbarligen korkade, eftersom de inte förstår att de har ansvaret och skyldigheten att ta initiativ till att flörta med svenska, feministiska kvinnor (men självfallet bara när kvinnorna har lust och tycker att männen är snygga – annars är det som sagt sexuella trakasserier).

Söder: här är männen inte bara våldsamma, patriarkala förtryckare, utan också asexuella mesproppar (Källa: Feministisk forskning).

Advertisements

Tagged: , , , ,

20 thoughts on “Dagens feministiska begrepp: “sexuella trakasserier”

 1. Ulf T June 10, 2013 at 11:46 am Reply

  Tack för klargörandet och de eminenta källhänvisningarna! Utmärkt skrivet.

  Men detta förstod jag inte helt:

  De är så kvaddade av genustänk o sin skitnödighet att de är rädda för sin kåthet…

  Hur kan man bli kvaddad av genustänk? Och ‘skitnödigheten’? Blir inte kvinnor skitnödiga någon gång? Att män är rädda för sin egen kåthet är förstås givet.

  Svaret uppenbarar sig säkert om jag läser på lite mer av riktig forskning.

  • Jämställdhetsfeministern June 10, 2013 at 11:56 am Reply

   Ja, jag förmodar att Janouch skrev detta i ren frustration över männens beteende och i “stridens hetta” inte riktigt fick fram de rätta orden. Självklart kan man inte bli kvaddad av genustänk. Att svenska män inte beter sig precis som vi feminister har bestämt att de ska bete sig, visar ju med all tydlighet att vi behöver mer genustänk och feminism i Sverige. Mycket, mycket mer.

 2. @Benanderii June 10, 2013 at 12:15 pm Reply

  Jag hör från viss ofta felunderrättad källa att det mest är unga kvinnor på väg in i det sexuella maktutövandet som klagar på trakasserier kontra asexualitet. Men ännu flera klagande återfinnes bland de kvinnor som kunnat konstatera sig vara på väg ut ur denna maktsfär.
  Jag tror inte mycket på det när alla vet och enhällig forskning har påvisat att det är patriarkatet som är grund till all o-tillfredsställelse här i världen.

 3. Kimhza Bremer June 10, 2013 at 12:19 pm Reply

  Du har så rätt, Jämställdhetsfeministern! Vi är bara några få riktiga män kvar här på Söder. Och du må tro att vi är älskade – och givetvis hatade.

 4. bashflak June 10, 2013 at 12:31 pm Reply

  Jag blir också rädd för min kåthet, för då kräver det nedre huvudet lika mycket blod som det övre, med svimning som följd.

 5. Anders Senior June 10, 2013 at 12:49 pm Reply

  Fan vad bra!
  Du är bäst jämställdhetsfeministern!
  Pepp och hepp, ellervaddetnuheter, på dig!

 6. AV June 10, 2013 at 2:55 pm Reply

  Det kanske ska tilläggas att lösningen på problemet inte är att kvinnor tar mer ansvar för uppvaktandet. Det skulle ju innebära att kvinnor skulle utsättas för risken att bli ratade, vilket i kvinnors fall skulle innebära ett patriarkalt förtryck. När män uppvaktar och riskerar nobben är det bara rätt åt dem att känna lite på hur det är att vara kvinna, med alla stängda dörrar i samhället. De har ändå så mycket maktkapital att ta av. Om en kvinna ändå skulle ta initiativ i spelet och bli nobbad kan hon aldrig göra sig skyldig till sexuella trakasserier, eftersom hon ju mycket riktigt raggar underifrån. Egentligen är avvisandet av hennes initiativ att betrakta som sexuella trakaserier mot henne, eftersom mannen i fråga förnekar henna att leva ut sin sexualitet.

  Det samma gäller önskemål om aktivitet i sänghalmen. Om en man föreslår något hon inte är med på är det sexualiserade påtryckningar, på gränsen till sexuellt våld, av henne. Om hon föreslår något som han inte är positiv till, vilket är ganska osannolikt då män vill göra allt med vem som helst när som helst, är det hans förnekande av hennes sexualitet.

  • Jämställdhetsfeministern June 10, 2013 at 4:51 pm Reply

   Helt korrekt! Och mycket bra sagt! Jag märker att du har en utmärkt helhetssyn och gedigna genusvetenskapliga kunskaper.

 7. Ekvalist June 10, 2013 at 4:52 pm Reply

  Alla asexuella söderhipstermän som förvägrar kvinnor sex bör dömas till fängelse för grova sexualförbrytelser. Att neka en upphetsad södermalmsboende kvinna att tillfredsställa sina rättmätiga behov är minst sagt kränkande. Krossa patriarkatet!

 8. Pelle2 June 10, 2013 at 5:35 pm Reply

  Jag börjar luta mera åt att den kvinnliga sexualiteten i själva verket är en del av patriarkatet
  och de patriarkala strukturerna. Det är ju självklart förnedrande för kvinnorna att de måste känna lust till sexuell gemenskap med män och därmed måste nedlåta sig till att umgås med män för att få utlopp för sin lust.
  Frågan är om inte barnafödandet också är en del av det patriakarla förtrycket.Att kvinnor måste umgås med män eller på något sätt besudlas av de manliga könscellerna för att få barn är ju djupt förnedrande. Det borde en kvinna kunna fixa på egen hand :-).

  • AV June 10, 2013 at 7:56 pm Reply

   Det är helt klart patriarkatet som lurat kvinnor att tråna efter män. I en feministisk utopi lever kvinnor i ett glatt systerskap fria från onda slemmiga män, i fred och samförstånd som alltid mellan kvinnor. Det intrikata är att patriarkatet samtidigt förvägrar dessa kvinnor att leva ut den sexualitet de lurats till. Patriarkatet är dubbelt ond,

   Att man ska behöva penetreras av en man för att bli gravid är ett patriarkalt påfund. Vilken tur att duktiga kvinnor uppfunnit in vitro fertilisering. Då kan man ha män som avelstjurar men behöver inte ha någon kontakt med dem.

 9. […] Jämstäldhetsfeministern tar upp lite viktiga begrepp, idag sexuella trakasserier […]

 10. Noger June 11, 2013 at 12:28 pm Reply

  Tack för att du klargör denna viktiga fråga, men jag tycker nästan att du förminskar problemet:

  Trakasserier innefattar, som du mycket riktigt påpekar, inte bara kvinnor som utsätts för ovälkomna närmanden utan också kvinnor som i efterhand omvärderat ett närmande.

  Men dessa definitioner täcker ju inte in alla kvinnor i samhället och innebär således att det kan finnas kvinnor som inte är sexuellt trakasserade. Det är ju dubbel kvinnodiskriminering!
  Det är av största vikt att definitionen för sexuellt trakasseri breddas så att ingen kvinna behöver känna kränkningen i att vara exkluderad och utpekad (dvs objektifierad).

  Även med breddade definitioner så finns det ytterligare allvarliga aspekter: De kvinnor som ÄNDÅ inte känner sig trakasserade!
  Om en kvinna inte vill kännas vid att hon är sexuellt trakasserad så borde tredje part (ex staten) kunna gå in som god man tills missförståndet är utrett. Eller som den kloke Borgström sa: “kvinnor som inte känner sig förtryckta lider av en psykologisk blockering”.

  Svenska män har från sin priviligerade position väldigt svårt att sätta sig in i kvinnors oerhörda dubbla utsatthet: Antingen så är du sexuellt trakasserad eller så riskerar du att inte inte vara det!
  Feminismen har löst nästan alla andra jämställdhetsproblem – låt oss nu slå ett slag för detta stora samhällsproblem!

 11. Hjalmar June 12, 2013 at 2:55 pm Reply

  Ja, tack gode Hen för att vi har feminismen!
  Hur skulle vi annars veta vad vi ska tycka och göra i och utanför sovrummet?

  • Jämställdhetsfeministern June 12, 2013 at 6:41 pm Reply

   Åh tack! Jag är dock bara ett språkrör för stora feministiska tänkare som Maria Sveland, Gudrun Schyman, Hanne Kjöller och Katrine Kielos.

 12. […] Och så givetvis femboten: Jämställdhetsfeministern – Dagens feministiska begrepp ”Sexuella trakasserier” […]

 13. […] beklagade sig över att männen i denna stadsdel inte bara är förtryckande svin, utan dessutom skrämmande asexuella, medan bloggaren Lady Dahmer förklarade sexuella trakasserier mot en man är att sparka uppåt. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: