Katrine Kielos makalösa briljans

Katrine Kielos – klok som en uggla.

Idag hyllar Jämställdhetsfeministern en av våra allra främsta och mest briljanta feministiska samhällsanalytiker: journalisten och författaren Katrine Kielos. I sina böcker, ledare och krönikor tar Kielos upp i princip alla de stora problem som världen står inför idag – från miljöförstöring till våld och ekonomisk kris.

Tack vare sin lysande slutledningsförmåga och sina djupa genusvetenskapliga kunskaper har Kielos en helhetssyn på alla våra samhällsproblem, som få andra ens kommer i närheten av. Kielos slutsatser, oberoende av vilket ämne hon behandlar, är alltid lika knivskarpa och kloka. De är också alltid exakt de samma – och lyder som följer:

1) Kvinnor är oskyldiga offer och drabbas värst.
2) Problemet är män och mansrollen.
3) Lösningen är kvinnor och feminism.

För den som är okunnig och inte har läst genusvetenskap, så kan det vid första anblicken kanske verka aningen ”enkelspårigt” att applicera ovanstående problemformulering och lösningsmodell på alla samhällsproblem i världen. Feministisk forskning har dock otaliga gånger entydigt visat att det är precis det – och inget annat – som måste göras.

Till grund för Kielos geniala analys och slutsatser ligger hennes konstaterande att allt som är dåligt, egoistisk, hårt och hemskt är manligt, medan allt som är bra, uppoffrande, mjukt och fint är kvinnligt. Denna tes utvecklar hon i detalj i sitt kanske främsta verk: boken Det enda könet (som handlar om att alla ekonomiska problem, sociala orättvisor, miljöproblem och krig är mäns fel). Det enda könet höjdes välförtjänt till skyarna av en enig svensk kritikerkår och borde utgöra basen för all undervisning i samhällsvetenskap, historia och nationalekonomi på Sveriges gymnasier, högskolor och universitet.

Bara för ett par dagar sedan skrev Katrine Kielos också en kort men skarpsint analys i DN av hur kvinnliga kungligheters och prinsessan Madeleines utseende kommenteras i media. SVT och TV4 ägnade i helgen timmar åt att diskutera Madeleines klädval och frisyr och skvallertidningarna, som t.ex. Aftonbladet och Expressen, tillägnar hela nummer och bilagor åt samma ämne.  Som Kielos konstaterar handlar det bara om yta – och inga djupare analyser av Madeleines personlighet, kunskaper eller intressen. Varför är det så och vems fel är det? Katrine Kielos har så klart svaret:

Hennes urringningar blir världsnyheter och unga lumparkillar suktar.

Ja, alla dessa priviligierade lumparkillar och otäcka medelsvenssonmän som plöjer igenom spaltmeter med prinsesslektyr och sitter som klistrade framför Tv:n då Ebba von Sydow analyserar prinsessklänningar. En osmaklig cirkus bara för att tillgodose Patriarkatets omättliga aptit på urringningar. Allt på bekostnad av förtryckta, objektifierade offer som prinsessan Madeleine. Beklämmande!

Det enda positiva är att Katrine Kielos ännu en gång har bevisat att kvinnor är passiva offer och att allt är männens fel. Hur lyckas Katrine Kielos pricka rätt varje gång? Sannerligen fantastiskt.

Prinsessan Madeleines ihärdiga ansträngningar för att få media att uppmärksamma hennes intellektuella stordåd misslyckas, eftersom hon förtrycks av lumparkillar.

Till sist vill Jämställdhetsfeministern tipsa om en annan mästerlig artikel av Katrine Kielos, som redan hyllats på denna blogg, där hon tydligt bevisar att klimatkrisen är mäns fel. Att hon har rätt i frågan bevisas inte minst av alla näthatare som kritiserade Kielos (bara för att hon är kvinna) efter denna artikel. Bland annat här – en manlig bloggare som i sin bottenlösa okunskap går så långt att han ifrågasätter Kielos självklara konstaterande att det är mansrollen som är den helt centrala frågan i klimatdebatten…

Advertisements

Tagged: , , , ,

12 thoughts on “Katrine Kielos makalösa briljans

 1. Fredrik June 12, 2013 at 12:40 pm Reply

  Varför inte införa “Det enda könet” som obligatorisk läsning på samtliga utbildningar inom svensk gymnasieskola och högskolor/universitet. Som en genusvetenskaplig grundkurs ungefär.

  Tycker gott att teknologerna på KTH och medicinarna på Karolinska institutet kan läsa Svelands “Hatet” också.

  • Jämställdhetsfeministern June 12, 2013 at 12:49 pm Reply

   Du har förstås helt rätt. Maria Sveland är en av få författare i världen som besitter lika mycket kunskap och har samma förmåga till helhetssyn som Katrine Kielos. Precis som Kielos har Sveland fått makalöst lite utrymme i svensk media – som ju helt dominieras av patriarkala strukturer och män.

 2. bashflak June 12, 2013 at 12:51 pm Reply

  Ja, dekolletagen är verkligen beklämmande!

 3. lilycrowart June 12, 2013 at 1:41 pm Reply

  Egentligen borde hela den dammiga, gamla, patriarkala och gubbiga kurslitteraturen på både KTH och Karolinska ersättas med genusforskningens vetenskapliga universalepos + de ovan nämnda böckerna. Så att vi får ett slut på förtrycket.
  Jag har alltid undrat vilka det är som köper alla dessa prinsessbilagor och damtidningar med reportage om kungligheter. Svenska lumparkillar! Tack återigen, Jämställdhetsfeministern, för att du blottar de patriarkala förtryckarmekanismerna!

  • Jämställdhetsfeministern June 12, 2013 at 1:53 pm Reply

   Helt rätt! Ut med den gamla, unkna, gubbiga och fördomsfulla “forskningen” – in med ny, modern genusforskning! Det är enda sättet att öka svenska folkets kunskaper.

   Och tack för berömmet. Jag måste ju dock ekränna att jag mest bara upprepar de stora feministiska tänkarna – som Katrine Kielos – ord.

 4. Pelle2 June 12, 2013 at 5:21 pm Reply

  Feministern:
  Självklart är det genialt att Kielos,precis som Sveland,återupprepar samma mantra gång på gång om hur synd det är om kvinnorna och att männen är förtryckare.

  Det är en perfekt illustration till det gamla ordspråket att det är droppen som urholkar stenen ;-).

  Liknelsen är dessutom extra bra om man tänker att den mjuka och glänsande droppen
  kan liknas vid kvinnan och feminismen medan den gråa,kalla och hårda stenen kan liknas vid männen och patriarkatet,

 5. Jan June 13, 2013 at 12:20 am Reply

  Hon är ju så ambitiös och högtravande. Säkert 500 högskolepoäng. Säkert påtänkt politisk chefredaktör när den nuvarande yrkesfeministen slutar. Hennes ledare börjar också ofta väldigt lovande – men slutar alltid i långsökta slutsatser. Nästan alltid de tre som du, mycket riktigt, tar upp.

 6. […] Maria Arnholm, Veronica Palm, Alice Bah Kuhnke, Kakan Hermansson, Victoria Dyring, Anna Serner och Katrine Kielos – som alla kommit med fantastiska och helt ovärderliga bidrag till Sverige och det mänskliga […]

 7. […] Och den briljanta journalisten Katrine Kielos bevisade dels att klimatkrisen är mäns fel och att allt annan som är dåligt i världen också är mäns fel. Skådespelaren Lo Kauppi bevisade samtidigt, med sin pjäs Vita kränkta män, att om man inte […]

 8. […] Ekvalist: “Om patriarkatet skulle ha funnits, så skulle dessa fakta ha sett väldigt annorlunda ut.“ Nej, att faktan ser ut som den gör beror just på Patriarkatet, i ohelig allians med kapitalismen (vars negativa effekter ju är mäns fel – se här). […]

 9. Hans Malm May 7, 2014 at 11:02 pm Reply

  Världens mest främsta makalöst underbara feministiska blogg! Ge aldrig upp kampen, vi är med dig hela vägen fram till målet. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: