SVT avslöjar: musikfestivaler diskriminerar kvinnor!

Igår kväll avslöjade SVT ABC det oerhört allvarliga problemet att det blir fler manliga artister än kvinnliga artister på de flesta musikfestivaler som hålls i Sverige i sommar. När män är i majoritet är det alltid kvinnoförtryck och diskriminering – det har feminisistisk forskning visat. Jättebra att SVT belyser detta. Så här skriver ABC:

ABC har gått igenom artisterna som några av sommarens festivaler presenterar på sina hemsidor. Könsfördelningen visade sig vara långt ifrån jämn.

Skandal och kvinnoförtryck!!

I morgon inleds Hultsfredsfestivalen, i år i Sigtuna, många artister är bokade men bland dem finns endast 20 procent kvinnor. Popaganda, festivalen på söder i slutet av sommaren, är bättre om man räknar antalet akter. Då fler av deras band består av enbart kvinnor än av enbart män, räknar man däremot huvuden på scen har de totalt 34 procent kvinnliga artister.

Jag skakar av vrede och jag känner kväljningar inför denna enorma ojämställdhet och kompakta kvinnodiskriminering! Finns det då inga jämställda festivaler i Sverige? Jo, ABC fortsätter:

Men det finns festivaler som har lyckats få in fler kvinnor i sina program. På Stockholm Music and Art har man hela 70 procent kvinnor bland artisterna på scen.

Åh en stor eloge till Stockholm Music and Art, en festival som visar att det går att uppnå jämställdhet – det vill säga en klar majoritet kvinnor – på en musikfestival.

Men vad har då de ojämställda, kvinnodiskriminerande festivalerna att säga till sitt försvar? Hur motiverar de sitt uppenbara kvinnohat? Anders Boström, på Summerburst-festivalen för elektronisk musik, säger detta:

Det finns tyvärr inte så många topp DJ:s som är tjejer än. Vi har undersökt vad våra fans vill ha, och det är det vi ger dem. Vi kan inte bara boka tjejer för att de är tjejer.

Men vad är det han säger?! Vilken okunskap och vilket kvinnoförakt! Självklart ska alla festivaler boka tjejer bara för att de är tjejer. Så att det blir jämställt. Feministisk forskning har också tydligt visat att allt alltid blir bättre, ju fler tjejer/kvinnor som tas in.

Uppenbarligen förstår den svenska festivalpubliken inte sitt eget bästa! Som vanligt blir det alltså upp till oss feminister att tvinga fram ändringar ovanifrån och tala om för folk vad de egentligen vill ha (det vill säga minst 50% kvinnor överallt) – så att det blir jämställt. Men finns det starka, kloka feministiska krafter inom musikbranschen? Ja visst gör det – t.ex. den helt jämställda organisationen Popkollo som helt stänger ute män och bara arbetar med flickor och kvinnor. Vanessa Marko är en styrelseledamot för denna föredömliga organsiation. Hon säger så här:

Vi jobbar underifrån med att ha läger och peppa tjejer. Festivalerna har makt, de kanske borde jobba ovanifrån.

Precis vad Jämställdhetsminister förespråkar… Vanessa Marko fortsätter:

Jag tror man måste sluta se på Sverige som en så homogen grupp. Många festivaler går i konkurs nu. Det är helt fel sätt att jobba att boka de allra största hela tiden.

Åh vad klokt och insiktsfullt! Ser man inte till att det alltid är mellan 50 och 100% kvinnor överallt, så ser man Sverige som en homogen grupp. Och när festivaler går i konkurs så är det för att de diskriminerar kvinnor genom att boka artister som festivalpubliken gillar, istället för att agera jämställt och kvotera in kvinnor. Det har feministisk forskning visat.

Vad ska vi då göra åt detta enorma kvinnokvinnoförtyck och oacceptabla missförhållande? Vi kan inte sitta med armarna i kors längre, utan måste genast agera. På kort sikt vore det bästa att förbjuda alla svenska musikfestivaler som inte har mellan 50 och 100% kvinnliga artister. Det tror jag alla håller med om. För att få bukt med problemet på längre sikt måste samhället dock ordna så att det inte längre finns fler manliga artister än kvinnliga. Och då är det viktigt att vi ingriper betydligt längre ner i åldrarna, så att en jämställd svensk musikscen växer fram underifrån. Dels genom att vi, som Popkollo, har jämställda musikläger bara för tjejer och peppar och stöder alla tjejer som håller på med musik. Och dels genom att vi förbjuder alla svenska pojkar att gå i musikskola och regelbundet informerar Sveriges pojkar om att ifall de håller på med musik, så deltar de i det patriarkala kvinnoförtrycket.
Så att det blir jämställt.

34% kvinnor – en ojämställd festival. Bör förbjudas.

70% kvinnor – en jämställd festival. Jämställdhetsfeministern och SVT gillar.

100% kvinnor – jämställdast i Sverige. You go girl!

Advertisements

Tagged: , , , ,

19 thoughts on “SVT avslöjar: musikfestivaler diskriminerar kvinnor!

 1. @Benanderii June 13, 2013 at 2:26 pm Reply

  Det är inte artisterna det är fel på det är publiken! När vi arrangerar tjejfestivaler med trevlig musik så kommer bara mamma, pappa, farmor och morfar. Även om det är hyfsad könsfördelning så räcker det inte. Detta trots påbud! Nästa gång skall vi ta buss ut på landet och ta fatt i sysslolösa lantisar som får fylla lokalen. Det kommer att gå riktigt bra. Vi lärde oss den metoden när vi var på studiebesök i Nordkorea.

  • Jämställdhetsfeministern June 13, 2013 at 2:29 pm Reply

   Klart att det är publiken det är fel på. Den består ju till stor del av män (de ger mig kväljningar) och många av de kvinnliga festivalbesökarna är inte feminister – dvs de förstår inte sitt eget bästa.

  • Hjalmar June 19, 2013 at 2:18 pm Reply

   Ja, Nordkorea är en stor förebild! Där vet alla hur man marscherar i takt!
   Vi rättänkande borde ta hit instruktörer för att uppnå bästa möjliga taktkänsla…

 2. lilycrowart June 13, 2013 at 3:01 pm Reply

  År efter år detta gräsliga kvinnoförtryck! Bra att Jämställdhetsfeministern ryter ifrån! Människor verkar fortfarande inte förstå hur det patriarkala förtrycket och könsmaktsordningen styr allt och går därför på festival för att se deras favoritartister. Hur kan detta tillåtas ske 2013? När nu andelen kvinnliga utövande artister är ungefär 20 % så är det ju skriande diskriminering att ha mindre än 70 % kvinnor på scen. Det visar all feministisk, postmodern matematik.

  • Jämställdhetsfeministern June 13, 2013 at 3:35 pm Reply

   Just precis! Nu säger vi feminister stopp! Dags att kulturfeminister Llena Adelsohn Liljeroth förbjuder festivaler med mindre än 50% kvinnor.

 3. Pelle2 June 13, 2013 at 6:30 pm Reply

  Ett misslyckande skall kallas ett misslyckande som Carl Bildt sa.Att som Stockholm music and arts bara ha 70% kvinnor visar ju att det är långt kvar till full jämställdhet. Dv.s 100%
  kvinnor.Nu tvingas ju publiken utsättas för patriarkatet under en stor del av festivalen

  Dags att göra något radikalt. Låt en jämställd organisation som Rättviseförmedlingen
  ta över festivalen och anställ duktiga feminister som Katrine Kielos,Lo Kauppi,My Vingren,Lady Dahmer,Fanny Åström och Kakan Hermansson. Då skall ni få se att festivalen blir 100% jämställd :-).

 4. Fredrik June 13, 2013 at 6:40 pm Reply

  Många kvinnliga artister är sorgligt nog inte särskilt pålästa. De låter sig frivilligt omge sig med manliga musiker, manliga producenter och manliga ljudtekniker.

  Jämlikhetskampen på våra musikfestivaler får inte upphöra när samtliga artister och musiker utgörs av kvinnor. En festival blir inte till om det inte finns folk som bygger scener, sköter ljud och ljus samt tömmer bajamajor. Tyvärr består kringpersonalen på våra festivaler av nästan enbart förtryckande män, vilket vi måste ändra på så snabbt som möjligt.

  En 100% jämställd festival har 100% kvinnliga artister och musiker, 100% kvinnor som bygger scener samt sköter ljud och ljus, och 100% kvinnor som sköter övrig markservice så hjulen snurrar runt.

  • Jämställdhetsfeministern June 13, 2013 at 6:57 pm Reply

   Helt korrekt noterat. Många kvinnliga artister är könsförrärade. Vi har en lång väg att vandra innan vi når jämställdhet i Sverige. Men vi feminister ger oss inte. Vi kämpar vidare. Stolta men inte nöjda!

  • Noger June 14, 2013 at 10:23 am Reply

   Bra skrivet. Men jag anser att männen borde stå för dass-tömning och uppdrag där man riskerar skada sig eller bli smutsig – som en påminnelse om vilka vedermödor kvinnor måste genomlida varje dag! Man kan ju göra en rolig grej av det: använd en del av dessa mäns lön för att kompensera de kvinnliga deltagarna, exempelvis sänkta biljettpriser, gratis gelehjärtan eller dela ut rosa kort med uppbyggliga politiska uppmaningar. Endast fantasin sätter gränser!

   Budskapet till det patriarkala samhället blir väldigt tydligt:
   Som straff för att män roffar åt sig alla roliga välbetalda jobb (såsom hygientekniker, transportdetalj, personalvård och härligt utomhusarbete) så får de sköta dasstömning, tunga lyft, säkerhet och scenbygge!

 5. Sten Sture June 13, 2013 at 6:57 pm Reply

  Tur att organisationer som Rättviseförmedlingen finns! Hur skulle det annars se ut med jämställdheten? Ganska dåligt eller hur?
  Det har visserligen visat sig att de festivaler som på ett jämställt sätt kvoterar in tjejakter går i konkurs men det är ändå ett väldigt litet pris att behöva betala. För den sanna jämställdheten. Det känner jag!
  Pepp till alla sanna feministiska jämställdhetsförespråkare!

  • Jämställdhetsfeministern June 13, 2013 at 7:00 pm Reply

   Ja det är verkligen tur att organisationer som Rättviseförmedlingen finns till och ser till. Jämställdhetsfeministern måste hylla dem någon gång framöver…

   • Sten Sture June 13, 2013 at 7:23 pm Reply

    Ja, fler borde “jobba ovanifrån” enligt det citerade ABC inslaget. Det känns rätt!

    • Jämställdhetsfeministern June 13, 2013 at 7:28 pm Reply

     Ja när folket tycker fel och inte vet sitt eget bästa så måste vi feminister gripa in och styra människors val och liv ovanifrån – så att människor blir fria och jämställda.

   • Pelle2 June 13, 2013 at 8:18 pm Reply

    Jag ser fram emot din hyllning av Rättviseförmedlingen Feministern :-).

    • Jämställdhetsfeministern June 13, 2013 at 8:45 pm Reply

     Tack så mycket! Den kommer!
     Så många duktiga feminister i Sverige dock – och så lite tid… 😛

 6. Fredrik June 16, 2013 at 9:35 am Reply

  “Förföljda, förtryckta – kvinnor” ! Ja, så är situationen för alla kvinnor i dagens Sverige. Tjejer och kvinnor i Sverige hotas, misshandlas och dödas av pojkar och män bara för att de tillhör det kvinnliga könet.

  Detta viktiga ämne samt hur tjejer systematiskt diskrimineras inom idrottsrörelsen behandlas i en artikelserie som publicerats de senaste dagarna i Sydsvenskan.

  LÄS!

  http://www.sydsvenskan.se/sverige/forfoljda-fortryckta–kvinnor/

  • Jämställdhetsfeministern June 16, 2013 at 10:48 pm Reply

   Ja man slutar aldrig att chockeras över hur oerhört förtryckta, diskriminerade och förföljda svenska kvinnor är. Bara för att de är kvinnor…

 7. […] övrigt går kampen  för jämställda musikfestivaler (det vill säga festivaler med minst 50% kvinnliga artister) vidare. Nu har vi som deltar i denna […]

 8. […] initiativ. Om det här inte blir årets hit och de här duktiga tjejerna inte får spela på alla sommarens festivaler, så är det ännu ett tydligt bevis för att Patriarkatet förtrycker Sveriges […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: