Därför drabbas damfotbollsspelare av mäns näthat

Efter det svenska damfotbollslandslagets 1-1-match mot Danmark i EM-premiären, fick spelarna som bekant utstå en del kritik. I sociala medier kastade ett gäng män även ur sig nedsättande glåpord mot damfotboll i allmänhet och det svenska EM-laget i synnerhet. Ännu ett exempel på mäns näthat mot kvinnor och ännu ett bevis för svenska mäns avskyvärda kvinnosyn!

Tack vare oss feminister mobiliserades som tur var dock genast nationens hela krisberedskap. Alla våra tidningar, tv-kanaler och radiostationer ryckte heroiskt ut till damfotbollslandslagets försvar. Och i ett klokt uttalande slog statsminister Fredrik Reinfeldt fast att om ett gäng twittrare förolämpar fotbollspelare (av kvinnligt kön), då är det ett allvarligt samhällsproblem. So far so good.

Men nu påstås det dock plötsligt att det inte bara är damfotbollsspelare som drabbas av kritik och glåpord. Jag har till och med hört vissa röster som påstår att manliga fotbollsspelare får utstå betydligt mer kritik och glåpord än kvinnliga fotbollsspelare. Det påstås att manliga fotbollsspelare rebelbundet blir kallade för t.ex. “apa”, “idiot”, “sopa”, “bög”, “ingen riktig svensk”, “apjävel”, “jävla kärring”, “träben”, “filmare”, “nolla”, “mördare”, “schimpans”, “jävla kukhuvud” och så vidare. Att sådana förolämpningar och rasistattacker skulle vara vardagsmat inom herrfotbollen.

Men det säger sig ju själv att det givetvis inte kan stämma. I Sverige vet vi att det endast är kvinnor som drabbas av kritik, hat och glåpord. Bara för att de är kvinnor. Män drabbas inte alls, utan det är ju de som står för näthatet. Det vill säga kvinnohatet. Jämställdhetsfeministern vill härmed sätta ned foten och slå fast det självklara: manliga fotbollsspelare drabbas aldrig av kritik eller glåpord. Det är bara kvinnliga fotbollsspelare som drabbas. För att könsmaktsordningen.

Och även om det mot förmodan skulle vara så att manliga fotbollsspelare någon gång skulle ha drabbats av kritik, påhopp eller glåpord, så är det självklart långt mycket värre när det drabbar kvinnliga fotbollsspelare. För feministisk forskning har ju tydligt visat att kvinnor alltid drabbas värst, eftersom det alltid är värre när en kvinna drabbas.

Så. Då var det utrett. Och nu när Feministiskt perspektiv polisanmält de som förolämpade damfotbollslandslaget på Twitter (det är alltid hatbrott när en man förolämpar en kvinna), så kan vi – det jämställda, feministiska svenska folket – återgå till att njuta av damfotbolls-EM. En verkligt jämställd fotbollsturnering, utan en massa gubbar på planen.

Zlatan har aldrig kritiserats eller utsatts för glåpord. För han är inte kvinna.

Jonas Olsson har aldrig kritiserats eller utsatts för glåpord. För han är inte kvinna.

Neymar har aldrig kritiserats eller utsatts för glåpord. För han är inte kvinna.

Kritik och glåpord drabbar bara kvinnliga fotbollsspelare. Bara för att de är kvinnor.

PS:
Kom ihåg att det även är kvinnohat att antyda att damfotboll skulle hålla lägre nivå än herrfotboll.

Advertisements

Tagged: ,

9 thoughts on “Därför drabbas damfotbollsspelare av mäns näthat

 1. dolf July 13, 2013 at 11:52 am Reply

  Jomen visst drabbas väl manliga fotbollsspelare av kritit, skillnaden är bara den att då är den välförtjänt, eller hur?

  • Jämställdhetsfeministern July 13, 2013 at 11:57 am Reply

   Exakt. Om det mot förmodan någon gång händer att en man som spelar fotboll kritiseras, eller till exempel blir kallad “apa” eller “zigenare” så är det ju en HELT ANNAN SAK. För att könsmaktsordingen.

 2. @Benanderii July 13, 2013 at 12:02 pm Reply

  Det finns oresonligt, irrelevant och grundlöst hat mot kvinnor i alla sammanhang. Det är därför det finns ett godartat, benevolent, välgrundat och berättigat hat mot män, alla män i synnerhet manliga män, men ingen skall behöva ta åt sig. Enkelt som korvspad, eller hur!

  • Jämställdhetsfeministern July 13, 2013 at 12:05 pm Reply

   Ja hat mot män är nyttigt och berättigat.
   Men, jo män som inte gillar pösbyxor och/eller inte tittar på damfotboll (dvs män med unken kvinnosyn) ska ta åt sig!

 3. AV July 13, 2013 at 6:13 pm Reply

  Om manliga fotbollsspelare fått motta elak kritik har de som sagt det också varit män. Därför får de manliga spelarna ju skylla sig själva som är med i denna manlighet som drabbar dem. De manliga spelarna får helt enkelt ta sitt kollektiva ansvar för sin manlighet.

  Observera att ett sådant resonemang inte kan påföras kvinnor. För det första skulle det vara “victim blaming” och för det andra är kvinnor inte elaka mot andra kvinnor utan lever i ett stort och fint systerskap. Endast män hatar kvinnor.

  • Jämställdhetsfeministern July 13, 2013 at 7:20 pm Reply

   Helt riktigt!
   Vissa säger att det fanns en hel del kvinnor bland de spanjorer som kallade det brasilianska landslaget för “apor” härom veckan, efter att Spanien fått stryk med 0-3 i Confederations Cup-finalen. Men det rimliga är att anta att det var vita kränkta män som hackat in på de spanska kvinnornas Twitter-konton.

 4. Gösta Bondesson July 20, 2013 at 12:51 pm Reply

  Kan icke herrken Jämställdhetsfeminister taga kontakt med sport- och underhållningsminister Adelsson-Liljeroth, och be henne öka kulturfaktorn inom damfotbollen, genom att införa lite mer brasiliansk klädsel a la Rio-karneval? Sambafotboll med dessa små kuttersmycken skulle definitivt öka publikvänligheten hos sporten. Idag likna den mest, för att citera en numera avliden sportjournalist, V65 för kossor.
  Med lite annorlunda skärning på klädseln, paljetter och g-string skulle detta sportsmannamässiga (sic!) handikapp förbises och de massmediala kvaliteterna tydligt förbättras.

 5. […] Sveriges journalister var i uppror då det visade sig att ett antal personer hade twittrat plump kritik mot damlandslaget i fotboll och därmed brutit mot God Feministisk Sed, som tydligt stipulerar att plump kritik och glåpord […]

 6. […] någonsin kritisera kvinnliga fotbollsspelare, eller fotboll som spelas av kvinnor. För det är kvinnoförtryck och näthat. Endast manliga fotbollsspelare får kritiseras och hånas. Så att det blir […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: