Förbjud snoppmakten! (en kampanj med Jämställdhetsfeministern och Frida Boisen)

Snoppmakt är en ny feministisk term, som lanserats av GT:s kunniga och feministiska chefredaktör Frida Boisen. Snoppmakt är när män är i majoritet på en attraktiv arbetsplats eller yrke. Och när män är i majoritet i något positivt sammanhang, ja då är det ju som bekant alltid kvinnoförtryck och diskriminering. Männen har helt enkelt fått jobben bara för att de har snopp. Precis som den kloka Frida Boisen skriver. För det har feministisk forskning tydligt visat. Motsatsen till snoppmakt är för övrigt inte “fittmakt”, utan jämställdhet – dvs när kvinnor är i majoritet.

Frida Boisen och Jämställdhetsfeministern kräver nu därför att snoppmakten helt enkelt ska förbjudas. Med andra ord att vi genom lagstiftning ska se till att män aldrig tillåts vara i majoritet i något sammanhang som uppfattas som positivt. Så att det blir jämställt. Kvinnor ska kvoteras in och personer med snoppar ska sparkas ut. Överallt. Vi börjar med bolagsstyrelser och arbetar oss nedåt…

Tack vare kampanjen ”Förbjud snoppmakten” får Frida Boisen, Jämställdhetsfeministern och andra feminister också chansen att använda könsord lite oftare. Vi feminister gillar att använda könsord, för det visar att hur normkritiska vi är. Och vilken härlig humor vi har.

Frida Boisen – klok feminist, chefredaktör och snoppmaktsbekämpare.

Färre snoppar på svenska tidningars sportsidor
Trots att en formell snoppförbudslag ännu inte införts i Sverige, har snoppmakten tappat ännu en av sina bastioner: sportsidorna. Och än en gång är det Sveriges kloka, populära och feministiska journalister som visat vägen. En undersökning från DN visar att damidrott tagit upp 75% av förstauppslagen på sportsdiorna på Sveriges största dagstidningar: DN, Expressen och Aftonbladet. Allra jämställdast har DN varit, där det varit 86% damidrott. Bara att sparka ut de resterande 14% männen, så är snoppmakten helt utraderad och total jämställdhet uppnådd.  Härligt, härligt! Pepp, pepp!

Men då kanske någon vit, kränkt man frågar sig: vill den sportintresserade delen av Sveriges befolkning verkligen till 86% läsa om damidrott på sportsidorna? Jämställdhetsfeministern åtar sig att svara på den frågan: det är irrelevant vad sportintresserade svenskar vill ha. De är i de flesta fall män, så deras åsikt räknas inte. Sportintresserade kvinnor som hellre vill läsa om herrfotboll än om damfotboll förstår inte sitt eget bästa. Men det gör vi feminister och det är ju som tur var vår åsikt som räknas. Och vi gläds en dag som denna.

DN intervjuar Gunilla Jarlbro, professor i Medie- och kommunikationsvetenskap vid Lunds universitet, om hennes syn på den. Hon hoppas, precis som Jämställdhetsfeministern, att sommarens jämställda sportsidor med 75% kvinnor inte är en tillfällighet, utan att det ska fortsätta på detta sätt.

– Vi får se om det bara är temporärt men jag är optimistisk som tusan. Vi slår oss ofta på bröstet i Sverige när vi pratar genus, men faktum är att vi är långt efter när det gäller rapportering i medier, inte bara inom sporten. Men sent ska syndaren vakna och det hoppas jag verkligen att den har gjort nu.

Ja vi får verkligen hoppas att vi även fortsatt får minst 75% kvinnor på sportsidorna. Så att det fortsätter vara jämställt och vi inte faller tillbaka till ett liv i synd, med en majoritet herrsport (snoppmakt). Men med tanke på den feministiska kunskap som våra svenska journalister besitter, så känner jag mig optimistisk som tusan…

Att de flesta fotbollsintresserade hellre vill läsa om Zlatan än om Lotta Schelin, beror på att Zlatan har snopp. Det har feministisk forskning tydligt visat. Men tack vare Frida Boisen och Jämställdhetsfeministern kommer snart Zlatan och hans snoppmakt vara så gott som utraderad från svenska tidningars sportsidor…

Advertisements

Tagged: , , ,

11 thoughts on “Förbjud snoppmakten! (en kampanj med Jämställdhetsfeministern och Frida Boisen)

 1. Pelle2 August 5, 2013 at 3:16 am Reply

  “Kvinnor ska kvoteras in och personer med snoppar ska sparkas ut. Överallt. Vi börjar med bolagsstyrelser och arbetar oss nedåt…”

  Nu blev det nästan fel. Kvinnorna skall väl inte sträva efter att få bli i majoritet på jobb under styrelsenivå. Du skulle ha skrivit vi börjar med bolagsstyrelser och jobbar oss uppåt ;-). De smutsiga och farliga jobben skall naturligtvis fortsätta att domineras av männen.
  Då blir det jämställt.

  Fint också att läsa att den framstående feministen Frida också vågar bryta normen genom att använda sig av könsord. Som chefredaktör så kan hon ju implementera det tänket i hela tidningen ;-).Hon kanske skall döpa om tidningen till Fitt-Gt.

  • Jämställdhetsfeministern August 5, 2013 at 10:27 am Reply

   Nja, det finns hela bibliotek av feministiska krav på att det ska vara minst 50% kvinnor inom allt från kommunpolitiker till nöjesjournalister på SVT, till polis, till brandmän, till universitetsproffessorer, till sportkommentatorer, till ljudtekiniker, till festivalartister, till ingenjörer, till dataspelsutvecklare, till DJ – ja till allt som har något som kan likna status i samhället. Det brukar finnas minst ett sånt krav i svensk dagspress varje dag numer.

   Men ja, de smutsiga och farliga jobben med låg lön ska givetvis män ta ansvar för.

 2. bashflak August 5, 2013 at 9:24 am Reply

  Dasmakt borde det heta. Män med makt har dase, bara småpojkar har snopp. Det visste ju redan Karl Marx när han skrev Das kapital.

 3. Hjalmar August 7, 2013 at 11:09 am Reply

  Oj, val glad Frida Boisen är! Ser h*n möjligen Zlatan grillas över öppen eld? Eller Tre Kronor brännas på bål? Eller ett förslag på svenskt snoppförbud? För en renlärig feminist finns inga gränser, bara snoppbärare som står i vägen…

 4. […] ”Förbjud snoppmakten! (en kampanj med Jämställdhetsfeministern och Frida Boisen)” […]

 5. Lisa August 26, 2013 at 3:52 pm Reply

  Pellesvanslös och backarlset har väl inga jobb allls så de bör väl bara hålla käften!? Susanna kan väl spela signaturen “Charlotte” som du du så falskt fanskigt gjorde tidigare!?

 6. […] glastaksoffer Frida Boisen lanserade Jämställdhetsfeministern också en nationell kampanj mot snoppmakten. I samarbete med Hillary Clinton förklarade Jämställdhetsfeministern också varför kvinnor […]

 7. […] brölig, korkad, elak, självisk och att allt du uppnått i livet beror på dina otaliga manliga snopp-privilegier som gör att du får allt gratis och glider fram på en […]

 8. […] #följenkvinna-kampanjen är de rika, vita medelålders kvinnorna Frida Boisen (chefredaktör för GT) och Malena Ernman (rik operasångerska på fashionabla Kungsholmen), som har kommit fram till att […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: