Dagens feministiska begrepp: “skönhetsideal”

I den feministiska ordlistan på den här bloggen så tar Jämställdhetsfeministern upp de vanligaste feministiska begreppen och förklarar deras innebörd, så att så många som möjligt ska kunna ta del av vår viktiga feministiska forskning. Idag tänkte Jämställdhetsfeministern fokusera på begreppet “skönhetsideal”.

Skönhetsideal
Strukturer som Patriarkatet har hittat på för att förtrycka kvinnor. Skönhetsidealen begränsar kvinnors rätt att klä sig och se ut som de vill. Män däremot får se ut och klä sig precis hur de vill. Till exempel kan ju en man gå omkring i klänning utan att någon ens höjer på ögonbrynen, medan en kvinna som har byxor på sig genast blir fördömd och diskriminerad. Vidare är det helt socialt accepterat om en man har ovårdat helskägg, centimeterlånga naglar och är överviktig, medan kvinnor förväntas uppfylla orimliga, ouppnåliga och omänskliga skönhetsideal, som t.ex. att raka benen.

Nedan följer ett par bilder som på ett pedagogiskt sätt förklarar hur dessa hemska och orimliga skönhetsideal är mäns fel och endast drabbar kvinnor, medan män (som vanligt) glider fram på en räkmacka.

Här nedan ser vi först popsjtärnan Beyonce. Som synes hårt drabbad av skönhetsidealen.

Beyonce.

Justin Bieber däremot, som visas på biden nedan, behöver inte tänka på hur han ser ut eller leva upp till några skönhetsideal. Eftersom han inte är kvinna. Det är bara en slump att han ser ut så här:

Justin Bieber.

Precis som det bara är en slump att Justin Timberlake ser ut så här:

Feministisk forskning har visat att de båda givetvis lika gärna kunde sett ut som killen på bilden nedan – och ändå varit lika populära och framgångsrika:

Potentiell flickidol.

Mot denna bakgrund tror jag inte att någon vettig människa kan ifrågasätta att skönhetsideal endast existerar för kvinnor och definitivt inte är något som män någonsin behöver förhålla sig till. Och därmed:

1146456_10152677390857588_2094600683_n

Skönhetsidealen är för övrigt också nära relaterade till det feministiska begreppet “objektifiering“.

Tagged: , , ,

5 thoughts on “Dagens feministiska begrepp: “skönhetsideal”

 1. AV August 13, 2013 at 4:58 am Reply

  Det ska tilläggas att dessa patriarkala skönhetsideal uteslutande läggs på kvinnor av män, både när de “gör kvinna” som icke-man och i rent förtryckande syfte. Det finns inga feministiska bevis på att skönhetsideal skulle läggas på kvinnor av andra kvinnor. Enligt Hirdman (Gudrun vare med henne) finns det inget som tyder på att kvinnor själv “gör kvinna” genom inbördes skönhetsideal. Kvinnor lever i ett stort och fint systerskap i sin gemensamma golgatavandring genom livet.

 2. Pär Gustafsson September 26, 2013 at 8:06 am Reply

  Ni tror att det är så jävla lätt för män när ni skapar era feministgrupper! Men nej. Försök att se det från våra ögon som ni förväntar er av oss män ska göra!!!½!!!! // EN VÄLDIGT GLAD MAN

  • Selma February 5, 2019 at 11:52 am Reply

   JAAA!!!!! Tack för den kommentaren! Jag är kvinna och jag håller inte alls med alla dessa feminister. Män har också skönhetsideal! Män har förväntningar att leva upp till!!
   //Inte antifeminist men…

 3. Sebastian February 5, 2019 at 3:55 pm Reply

  Som en undergiven och svag man så inser jag, tack vare denna sida, att vi män bara är smutsig djur drivna av lust. Feminism är ändå vägen till ett jämställt samhälle och alla som säger något annat är, enligt sidas logik, antingen för förtryckta för att stå upp emot patriarkatet eller för upptagna med att vara MAN för att bry sig!!!

  //En väldigt rädd pojke *snyfft*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: