Feministisk forskning visar: Rwanda mer jämställt än Sverige

LOs och Aftonbladets gemensamma hemsida Politism.se, rapporterar att den afrikanska republiken Rwanda har hela 64% kvinnor bland parlamentsledamöterna – och har därmed kommit längre än Sverige i den politiska jämställdheten. I den svenska riksdagen är det ju bara 45% kvinnor. Det vill säga gubbvälde råder.

I Rwanda är det däremot dubbelt så många kvinnor som män i parlamentet. Så Jämställdhetsfeministern kan självfallet inte annat än hålla med Politism.se, som skriver att könsfördelningen i Rwandas parlament är “helt fantastiska siffror”.

Rwanda behöver bara eliminera de kvarvarande 36% gubbarna i sitt parlament, innan total jämställdhet har uppnåtts. I Sverige har vi feminister en längre väg att vandra – men vi kämpar på…

Jämställdhetsfeministern vill också ge en eloge till LO och Aftonbladet, som uppenbarligen förstår att jämställdhet = så många kvinnor som möjligt.

I Rwandas parlament är det 64% kvinnor och bara 36% gubbar kvar att bli av med, för att uppnå total jämställdhet.

SKANDAL: Olämpliga fakta om våld “i nära relationer” sprids i media
Tyvärr har bland andra SR , SvD, DN, Metro, Aftonbladet och Forskning.se under den senaste veckan rapporterat om olämpliga fakta från två nya ickefeministiska studier som visar att fler män än kvinnor drabbas av våld i nära relationer.

Som alla kunniga feminister ser, så har ett allvarligt metodfel begåtts i dessa båda undersökningar: forskarna har frågat både män och kvinnor om de drabbats av partnervåld! Feministisk forskning har ju tydligt visat att det är oerhört viktigt att endast kvinnor tillfrågas om de utsatts för partnervåld. Gör man det, så kommer man nämligen fram till att 100% av alla som utsätts för partnervåld är kvinnor. Och att kvinnor drabbas värst. Och det är ju det korrekta svaret! Det vet vi, för det har feministisk forskning tydligt visat. Dessutom har vi feminister bestämt att man inte får säga “våld i nära relationer” – för det heter “mäns våld mot kvinnor”.

Jämställdhetsfeministern uppmanar likasinnade, kloka feminister, som t.ex. Sveriges Kvinnolobby, Feministiskt initiativ, Fredrik Reinfeldt, Maria Sveland och Jonas Sjöstedt att genast arbeta för att få till ett förbud mot att fråga män om de drabbats av partnervåld. Så vi får ett omedelbart stopp för sådana här skadliga undersökningar, som riskerar att urholka förtroendet för oss feminister. Dessutom borde det vara straffbart att säga “våld i nära relationer”. För det heter ju som sagt “mäns våld mot kvinnor”.

Feministisk forskning har tydligt visat att män inte drabbas av partnervåld.

Tagged: , , , ,

13 thoughts on “Feministisk forskning visar: Rwanda mer jämställt än Sverige

 1. AV October 15, 2013 at 10:21 pm Reply

  Ett annat metodfel är det vida våldsbegreppet. När man bara frågade kvinnor i t ex Slagen Dam var det relevant med ett brett våldsbegrepp med knuffar och hårda ord. Om man absolut ska fråga män bör vi begränsa det till det sexualiserade våldet. Vi kan inte ha med våldstyper som drabbar män. Det är kvinnohat.

  • Jämställdhetsfeministern October 15, 2013 at 10:40 pm Reply

   helt riktigt påpekande…
   det enda som är genusvetenskapligt okej att fråga män är ifall de har blvit vaginalt penetrerade mot sin vilja…
   Men att säga elaka saker till en kvinna – eller att kritisera en kvinna – är också våld!

 2. JonasBsson October 16, 2013 at 8:31 am Reply

  Nu tycker jag att ni glömmer ett av patiralkalets grova våldbrott mot kvinnor, män som tilltalar en kvinna utan att hon tillåtit det. Att en man tilltalar en kvinna kränker henne och lämnar besående men för resten av livet.
  Gå med i min facebookgrupp “Tråckla Truten” så vi kan få män att först att det inte är ok!

 3. Noger October 16, 2013 at 11:57 am Reply

  Det är ju ganska enkelt egentligen:
  När man bedömer kvinnors utsatthet i relationsvåld så är det bra att ha så brett våldsbegrepp som möjligt, så att kvinnors förtryck blir synliggjort.

  Men att använda samma definition när man tittar på män blir ju helt fel: En kvinna som knuffar sin man när han försöker våldföra sig på henne riskerar då att hamna i statistiken trots att hon är oskyldig. En kvinna måste väl ha rätt att försvara sig? Och en liten örfil ska väl en karl tåla?

  På senare tid har “forskare” lyckats prestera någon enstaka “undersökning” som antyder att kvinnor är nästan lika inblandade i relationsvåld, men hur vet man det? Hur kan man veta att inte hennes man förtjänat tillrättavisningen? Han kanske gjort eller sagt något som provocerade? Om man låter bli att blanda in fler perspektiv i undersökningarna blir dessa saker ganska tydliga. Uppsala och Södertörn ligger enligt mig i framkant med den typen av forskning.

  Jag håller med föregående talare: Ska man inkludera män så bör man titta på det grövsta våldet. Varje år lyckas 4 män bete sig så illa att de dör när deras kvinna försvarar sig, vilket är löjeväckande lite jämfört med 16 ihjältorterade kvinnor om året, som ju faktiskt är vårt största samhällsproblem idag.

  Mitt förslag är att fokusera på dessa 4 män. Fråga er själva vem har det värst: De olycksaliga kvinnor som måste leva vidare ensamma, utan sina män/bröder/söner, utan försörjning och eventuellt måste byta bostad. Jämfört med dem tycker jag att de 4 männen kom lindrigt undan!
  Om någon vill försöka få det till att dessa 4 män är utsatta – varför säger de inte det då! Kan de inte tala för sig själva? Varför ska feminister förväntas föra mäns talan?

  • Jämställdhetsfeministern October 16, 2013 at 12:00 pm Reply

   Mycket väl talat!

   • Noger October 18, 2013 at 7:56 am Reply

    Tack, en gör vad en kan, men en blir både upprörd och ledsen över tillståndet i samhället idag!

    Angående Rwanda:
    Hillary Clinton sa en gång så klokt vid en konferens om partnervåld “Kvinnor har alltid varit de primära offren för krig. Kvinnor förlorar sina äkta män, sina fäder, sina söner i strid. Kvinnor blir lämnade kvar, och måste ibland själva ansvara för barnen.”
    Jag känner: OMG vilka offer kvinnorna i Rwanda måste vara eftersom nästan en hel generation män försvann! Kvinnorna är verkligen de primära offren här.
    Männen klarade sig lindrigt undan; Jag har åtminstone inte hört någon säga annat – har ni? Nej då så!

    Dessutom är det upprörande hur män alltid ska ta plats på andras bekostnad, och försöka framställa sig som offer! :
    I Wiki-artikeln om folkmordet i Rwanda lyckas berättelser om manliga “offer” lägga beslag på nästan en femtedel av artikeln, trots att kvinnor bevisligen var primära offer och männen slipper leva vidare. Att män ens nämns i förbifarten under rubriken “Gender-targeted crimes” är för mig en gåta! Jag tycker att det är ett skrämmande bevis på hur olika vi värderar könen i dag!
    http://en.wikipedia.org/wiki/Rwandan_Genocide

 4. Pelle2 October 16, 2013 at 8:48 pm Reply

  Jag tycker att det är tragiskt att Rwanda inte har kommit längre i sin strävan efter jämställdhet.Det är ju en skandal att det fortfarande finns en enda man kvar i deras parlament.
  I Sverige är det ju dessvärre annu sämre ställt med jämställdheten. En början till en bättre jämställdhet är att låta svenska kvinnolobbyn komma till riksdagen och klippa kuken på männen.
  Då kan de åtminstone känna sig lite som en kvinna ;-).

  • Jämställdhetsfeministern October 16, 2013 at 9:03 pm Reply

   Helt riktigt. Men om man ska se det från den positiva sidan, så är ju Rwanda ett utmärkt exempel på hur bra allt blir i ett samhälle, så fort det är en majoritet kvinnor bland de styrande.

   • Noger October 21, 2013 at 9:28 pm Reply

    Precis!

    Rwanda framstår som ett feministiskt drömsamhälle. Det verkar så härligt jämställd på något vis!
    – Med härliga ensamstående mammor som driver samhället framåt trots en miljon frånvarande svikarpappor.
    – Där kvinnor har majoritet i parlamentet (ja kraftig majoritet i hela samhället faktiskt efter 1994!). Rwandiska män i valbar ålder tycks vara rädda för starka kvinnor eftersom de håller sig borta permanent!

    När ska svenska män ställa sina platser till förfogande på samma sätt som Rwandas män?

 5. […] att Patriarkatet ätit upp kvinnors mat. Under samma månad visade annan feministisk forskning att Rwanda är mer jämställt än Sverige. Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna önskade omvänd bevisbörda för män och […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: