Manliga brandmän – ett allvarligt problem. Lösningen är kvinnor!

Är du en av de som tror att fysisk styrka och praktiska kunskaper är viktiga egenskaper att ha för den som vill jobba som brandman? I så fall är du okunnig. Nya forskningsrön bevisar nu att en liten, fysiskt svag kvinna med teoretiska kunskaper i t.ex. feministisk litteraturvetenskap skulle bli en minst lika bra brandman som vilken man som helst. Kraven på fysisk styrka och praktiska kunskaper som ställs på brandmän idag är i själva verket bara till för att förhärliga maskulinitet och utestänga kvinnor!

Det här är så klart saker som vi feminister vetat och sagt länge, men nu har det alltå bevisats en gång för alla, av den genialiska forskaren Ulrika Jansson, fil dr och universitetslektor i genusvetenskap vid Centrum för Genusforskning, Karlstad universitet. Så här skriver hon:

“Forskning har visat att de former av maskulinitet som idealiseras vid räddningstjänsterna villkorar kvinnors möjligheter att arbeta med risk- och krishantering. Karaktärsdrag som fysisk styrka och praktiska kunskaper förhärligas och används ofta som argument för att utestänga kvinnor.”

Ulrika Janssons forskning visar dessutom att den som tycker att brandmän bör vara starka och ha praktiska kunskaper är antidemokratisk och med största sannolikhet en ond sverigedemokrat:

“Under den senaste tiden har antidemokratiska grupper brukat just sådana argument för att motverka jämställdhet och mångfald i räddningstjänsterna. Till exempel har Sverigedemokraterna interpellerat i riksdagen om att vita män diskrimineras vid rekryteringen av brandmän (2012/13:365) och att medborgarnas liv därmed skulle vara i fara.”

Ja, Ulrika Jansson har helt rätt. Kommer man med ett så uppenbart korkade påståenden som att ett slopande av kraven på fysisk styrka och praktiska kunskaper för brandmän skulle kunna riskera människors liv och hälsa, eller att män med vit hudfärg skulle kunna bli diskriminerade – då är man helt uppenbart en antidemokrat. Och SD-anhängare. Så är det bara. Men som tur var har Ulrika Jansson och vi feminister vad som behöver göras. Jag citerar Ulrika Jansson igen:

“I takt med antidemokratiska strömningar är det särskilt viktigt att fortsätta utmana och problematisera många gånger förlegade ideal och föreställningar som hindrar utveckling av risk- och säkerhetsfrågor. Så heja på där i räddningstjänsten!”

Jämställdhetsfeministern kunde inte sagt det bättre själv. Manliga brandmän är ett oerhört allvarligt problem, som orsakas av antidemokratiska strömningar och Sverigedemokrater, som förhärligar förlegade manliga ideal och föreställningar om att brandmän skulle behöva vara starka och ha praktiska kunskaper – bara för att diskriminera och utestänga kvinnor!

Sammanhanget är så kristallklart att det är svårt att förstå hur det kan finnas människor i Sverige 2013, som ifrågasätter det. En stor eloge till Ulrika Jansson dock, som presterat en fantastisk forsknings- och folkbildningsinsats. Ja det här är faktiskt det viktigaste forskningsframsteget sedan Victoria Dyring motbevisade evolutionsteorin! När våra duktiga svenska genusvetare presenterar sådana här forskningsrapporter med jämna mellanrum blir det dessutom oerhört svårt för belackarna att ifrågasätta att staten varje år satsar miljontals kronor på genusforskningen.

Manliga brandmän – ett allvalrigt problem för räddningstjänsten och för demokratin, visar svensk genusvetenskap.

Jonas Sjöstedt vägrar fortfarande ge upp sina manliga privilegier
Tyvärr är Jämställdhetsfeministern tvingad att konstatera att den vite medelålders mannen Jonas Sjöstedt fortsätter att vägra maka på sig och släppa fram en duktig kvinna som Vänsterpartiets partiledare. Trots alla rop på jämställdhet så fortsätter Jonas Sjöstedt alltså med sin systematiska diskriminering av kvinnor. Kom därför ihåg att stödja Jämställdhetsfeministerns Twitterkampanj för kvinnor och jämställdhet inom svensk politik!
#makapådigjonas

Tagged: , ,

21 thoughts on “Manliga brandmän – ett allvarligt problem. Lösningen är kvinnor!

 1. Pelle2 October 27, 2013 at 3:38 pm Reply

  Självklart är det patriarkatet och strukturerna som ligger bakom kraven på fysisk styrka och ett praktiskt handlag. Det är som sagt var enbart ett medel för att utestänga de duktiga kvinnorna från det manliga räkmackejobbet som brandman.
  Det är ju självklart att man skall kunna vara en och sextiofem lång och kunna lyfta 20 kilo i bänkpresss och få jobb som rökdykare.
  Om man inte orkar lyfta ut någon från ett brandhärjat hus och den personen omkommer
  så är det självklart ett lågt pris att betala för att uppnå det feministiska målet på minst 50%
  kvinnliga brandmän.Åtminstone om det är en man som brinner inne.

  Det är ju också ett bevis på patriarkalt förtryck att det heter brandman.År 2013 så borde det heta brandHEN. Då blir det jämställt ;-).

  • Ninni October 27, 2013 at 4:30 pm Reply

   Om man inte orkar lyfta ut någon från ett brandhärjat hus och den personen omkommer
   så är det självklart ett lågt pris att betala för att uppnå det feministiska målet på minst 50%

   Dessutom är den man inte orkar lyfta ut sannolikt en man då de är större pga 200 000 år av matdiskriminering av oss kvinnor. Så var är problemet?

   • Jämställdhetsfeministern October 27, 2013 at 7:06 pm Reply

    Exakt! Bra sagt!

   • chade October 28, 2013 at 7:53 am Reply

    Tillägg till det är ju dessutom att de som är för tunga mest troligt män, som du mycket riktigt påpekar. Och de har ju ätit upp sig, på beskostnad av kvinnor, som ett led för att bli för tunga för de förtryckta kvinnorna, med syfte att utesluta dem från brandkåren.

    Att öka risken för att dessa omkommer i en brand är ju en liten kostnad för att göra brandkåren mer jämställd, och kan dessutom ses som en nyttig del i utresningen av unkna partriarker (som feta direktörer som inte vill maka på sig utan sitter och vräker i sig på kvinnors bekostnad).

  • Jämställdhetsfeministern October 27, 2013 at 7:05 pm Reply

   Helt riktigt!

 2. Jan October 27, 2013 at 5:10 pm Reply

  Kunde man inte tänka sig att slopa de fysiska och praktiska proven för kvinnor och istället låta dem bli chefer direkt? Männens anti-pluggkultur och obefintliga akademiska meriter i genusvetenskap gör dem ju direkt olämpliga för befattningar som kräver tankeverksamhet och kvinnlig simultankapacitet. Männen, som ju bara har muskler, kunde ju få utgöra ett lågavlönat proletariat underställt ett välbetalt kvinnligt ledarskap. Det kanske till och med en så framstående genusforskare som Ulrika Jansson skulle godkänna?

  • Jämställdhetsfeministern October 27, 2013 at 7:09 pm Reply

   Ja självklart ska slopa kraven på kvinnor. Att ställa krav på kvinnor är kvinnodiskriminering! Varje kvinna ska ha rätt att välja precis vilka yrken och vilken lön hon vill ha!

 3. MiT October 27, 2013 at 5:48 pm Reply

  Jajamen, alla blir mycket gladare om den här kvinnan kommer till undsättning! Hur kan man ens tro något annat?

  • Jämställdhetsfeministern October 27, 2013 at 7:11 pm Reply

   Videon är sexistisk. Feministisk forskning har visat att kvinnor är minst lika bra som män på allt.

 4. Jan October 27, 2013 at 8:35 pm Reply

  Problemet med videon ovan är nog inte huruvida den kvinnliga brandmannen lyckas forcera dörren eller ej. Snarare är det nog så att programmet vädrar unkna fördomar. Är programmet genuscertifierat? Har det upprättats någon jämställdhetsplan? Har kommunens genusansvariga uttalat sig? Är dörren jämställd ( d v s anpassad efter kvinnliga brandmäns fysiska kapacitet)? Det här är något för genusforskaren doktor Ulrika Jansson att bita i. Den kvinnliga brandmannen ska naturligtvis ha ett rundhänt skadestånd för den uppenbara kränkning hon utsattes för.

  • Pelle2 October 27, 2013 at 9:41 pm Reply

   Jan, du måste ha investerat i ett par nya,superstarka genusglasögon eftersom du levererar
   den ena klockrena ,feministiska analysen efter den andra.;-). Tror nästan att Jämställdhetsfeministerna får bjuda in dig till ett gästinlägg.

  • Jämställdhetsfeministern October 28, 2013 at 1:32 am Reply

   Kan bara instämma i vad Pelle2 sa: särdeles kloka och välformulerade synpunkter! Håller emd om allt!

  • chade October 28, 2013 at 7:55 am Reply

   Haha! Jämställda dörrar. Sjukt bra. Det borde bli nästa satsning från räddningstjänsten, med ett fint skatteavdrag för de som byter ut sin patriarkala dörr mot en spånskiva, så att det blir jämställt.

  • Ligneto October 30, 2013 at 9:08 am Reply

   Ja dörrar är byggda i en patriarkal kontext och förtrycker kvinnor! Detta är ett utmärkt exempel på detta! Dags att staten börjar tillverka feministiska dörrar som får bli den nya obligatoriska standarden i varje hem. Dessa dörrar ska vem som helst, med lätthet, kunna forcera så att vi alla kan känna oss trygga i våra hem! 🙂

 5. Jan October 27, 2013 at 10:55 pm Reply

  Tack Pelle! Du har rätt, mina genusglasögon är tjockare än flaskbottnar…

 6. […] Jämställdhetsfeministern om detta här. […]

 7. […] mot kvinnor inom räddningstjänsten Mitt förra blogginlägg, om hur manliga brandmän är ett problem som drabbar kvinnor och snarast måste åtgärdas, […]

 8. […] viktigaste har genusforskningen visat, det viktigaste är att det är lika många kvinnor som män! Manliga brandmän är ett problem har vår forskning […]

 9. […] trots kvinnors och feministers rop på jämställdhet. Jämställdhetsfeministern belyste ett mycket allvarligt samhällsproblem: manliga brandmän. Oktober avslutades med att Johan Ehrenberg förklarade varför alla män är ansvariga för […]

 10. John June 23, 2014 at 6:46 pm Reply

  “Kraven på fysisk styrka och praktiska kunskaper som ställs på brandmän idag är i själva verket bara till för att förhärliga maskulinitet och utestänga kvinnor!”

  Alla är tvungna att arbeta lika mycket för att komma upp till de fysiska och psykiska kraven som krävs för att bli en brandman.

  Där är kvinnor som jobbar som brandmän och du står ändå fast vid att kraven är till för att “utestänga kvinnor”? Varför har dessa kunnat bli brandmän om det är så “höga krav”?

  Det känns som att du endast gnäller för att du vill att flera människor ska dö i bränder för att ni vill sänka kraven så att vem som helst kan bli en brandmän. Det KRÄVS mycket av en brandman och om man sänker kraven, så lär det sluta med fler dödsfall o ännu fler skador för ännu fler miljoner/miljarder. Endast för att ni vill att “fler kvinnor ska bli brandmän”.

  Vill man så kan man. Det är inget som stoppar er för att klara av kraven för att bli brandmän. Ni sätter stopp för er själv.

 11. Niklas Wallin April 28, 2015 at 6:22 am Reply

  Jag blir fan mörkrädd när jag läser allt detta. Hur kan ni vara så trångsynta? Riskera vårt lands befolknings liv bara för att ni ska kunna skohorna in fler kvinnor i en bransch som handlar om liv och död. Ska vi inte ta och kvotera in paralyserade till att bli hjärnkirurger näe ni endå håller på, de är ju klart underrepresenterade inom det fältet.
  Dessa branscher är till för de som visar att de klarar av det PUNKT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: