Dagens feministiska begrepp: Könsmaktsordningen

I den feministiska ordlistan på den här bloggen så tar Jämställdhetsfeministern upp de vanligaste feministiska begreppen och förklarar deras innebörd, så att så många som möjligt ska kunna ta del av vår viktiga feministiska forskning. Idag tänkte Jämställdhetsfeministern fokusera på begreppet “Könsmaktsordningen”.

Könsmaktsordningen:
Patriarkatet har instiftat könsmaktsordningen för att förtrycka kvinnor. Enligt könsmaktsordningen är därför män alltid överordnade kvinnor. På grund av könsmaktsordningen är män förövare och kvinnor offer. Könsmaktsordningens existens har bevisats genom att tusentals feminister har pratat om den. Andra obestridliga bevis för att könsmaktsordningen existerar är att kvinnor är i minoritet på vissa arbetsplatser och att Fredrik Reinfeldt är man.

Feministisk forskning har visat att man aldrig kan blunda för könsmaktsordningen och att all forskning därmed måste utgå från att könsmaktsordningen existerar. All feministisk forskning och genusvetenskap utgår därmed självklart från att könsmaktsordningen är verklig och den enda förklaringsmodellen till allt. Och den som alltid utgår från att könsmaktsordningen finns och förklarar allt vi ser omkring oss, kommer ju så klart fram till att könsmaktsordningen verkligen finns och förklarar allt. Och därmed har könsmaktsordningens existens återigen bevisats. Det är så vår genusvetenskap och feministiska forskning fungerar.

Det är också viktigt att veta att könsmaktsordningen gör att kvinnor (de underordnade och förtryckta) har rätt att göra en massa saker, som män (de överordnade förtryckarna) inte får göra. Till exempel:

 • En kvinna får så klart smocka till en man i ansiktet, men en man får självfallet inte ge en kvinna en örfil. För att könsmaktsordningen.
 • En kvinna får så klart ta för sig och nypa en främmande man i rumpan, men en man får självfallet inte nypa en främmande kvinna i baken. Då är det sexuella trakasserier, för att könsmaktsordningen.
 • Kvinnor får titta på striptease och porr, men det ska självklart vara förbjudet för män att göra samma sak. För att könsmaktsordningen.
 • En kvinna får dra sexskämt om män, men en man får inte dra sexskämt om kvinnor. För att könsmaktsordningen.
 • Det är helt okej för en kvinna att hata en man, men en man får absolut inte hata en kvinna. För att könsmaktsordningen.
 • En klubb, organisation eller förening får självklart bara vända sig till kvinnor och stänga ute män, men att bara vända sig till män och stänga ute kvinnor är diskriminering. För att könsmaktsordningen.

Okunniga näthatare som läser denna blogg frågar då säkert:
“Om Könsmaktsordningen på detta sätt gör att kvinnor får göra en massa saker som inte män får, kan man då inte lika gärna se kvinnor som priviligierade och överordnade?”
Svaret på den frågan är nej. För att könsmaktsordningen.

Överordnad och privilegierad. För att könsmaktsordningen.

 

Maria Arnholm

Underordnad och förtryckt. För att könsmaktsordningen.

Idag är för övrigt en dag att fira, då det är precis ett år sedan vi feminister lyckades tysta den vite medelålders mannen Pär Ström – och därmed räddade svensk demokrati och yttrandefrihet. Pär Ströms hatsite finns dock fortfarande kvar. Hur kan det tillåtas?

Advertisements

Tagged: , ,

23 thoughts on “Dagens feministiska begrepp: Könsmaktsordningen

 1. enstillaundran November 7, 2013 at 9:21 am Reply

  Dessutom:

  Definitionen av begrepp som “Könsmaktsordningen” är fria att, utan förvarning eller förklaring, förändra, modifiera eller vända till sin motsats vid behov, tycke eller smak om det skulle visa sig att de kan användas mot kvinnors intressen – för att könsmaktsordningen.

 2. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) November 7, 2013 at 9:46 am Reply

  “Andra obestridliga bevis för att könsmaktsordningen existerar är att kvinnor är i minoritet på vissa arbetsplatser och att Fredrik Reinfeldt är man.”
  Det där stämmer ju inte alls. Fredrik Reinfeldt är en jävla kärring.

  Årsdagen är för övrigt inte förrän imorgon.

 3. Rick November 7, 2013 at 5:03 pm Reply

  Du glömde den historiska bakgrunden, Jämställdhetsfeministern! Första gången man iakttog könsmaktsordningen var i västra Europa någon gång 1914-1918 då kvinnorna tvingades arbeta övertid p.g.a. att så många män var frånvarande från jobbet på obestämd tid. Flera av männen hördes sedermera aldrig av, typiskt nog, så kvinnorna måste fortsätta jobba. Det var dessa fruktansvärda erfarenheter som fick kvinnorna att inse hur förtryckta de är och hur illa de behandlas av det patriarkala samhället.

 4. Jan November 7, 2013 at 11:57 pm Reply

  Mitt ena språköra reagerar på meningen “för att könsmaktsordningen”. Du menar “på grund av” könsmaktsordningen antar jag? Om det är en medveten språkgroda så tror jag att det går många förbi.

  • Jämställdhetsfeministern November 15, 2013 at 2:09 pm Reply

   Nej: “för att könsmaktsordningen” ska det vara. Kom inte dragandes med dina manliga härskartekniker!

 5. MiT November 8, 2013 at 5:30 am Reply

  Åjo, även vi näthatare försöker minsann lära oss vad de olika begreppen betyder!

  http://toklandet.wordpress.com/2013/10/05/feministsprak/

 6. Sten Sture November 10, 2013 at 7:17 am Reply

  Som vanligt sååå himla bra skrivet <3. Tycker i alla fall att du kanske missar en sak. Könsmaktsordningen beror ju på strukturer. Ja vadå? Räcker inte det liksom?
  Så har jag fattat det *confused* fett med pepp<3<3<3

 7. Mangan November 11, 2013 at 1:02 am Reply

  Snyggt och koncist förklarat för ‘nätmobben’ och alla andra.

  @Jan: Det är skillnaden mellan ett slagord och en grammatiskt finkorrekt, tövande vändning. “På grund av könsmaktsordningen” har ingen riktig studs i sig – “För att könsmaktsordningen” har rytm och sting, och signalerar dessutom att K. är den enda anledning som behövs.

 8. Wang November 13, 2013 at 3:07 pm Reply

  Hahaha, har läst massa inlägg idag och måste säga att detta är den mest genialiska blogg jag någonsin haft nöjet att få läsa. Tack för att du tar din tid och avslöjar Sveriges sjuka feminism, med humor!

 9. soundtrack November 13, 2013 at 3:21 pm Reply

  Håller med Wang. Fantastisk blogg,

 10. Mangan November 13, 2013 at 3:38 pm Reply

  Vem är kvinnan på den nedre bilden, förresten? Har försökt komma på vem, fram och tillbaka, men hittar inte riktigt namnet. 😉

 11. Kakan X-dotter November 13, 2013 at 5:30 pm Reply

  Jag ställer inte upp på denna Patriarkala Härskarteknik!!

  • Pelle2 November 14, 2013 at 4:27 am Reply

   Jag hoppas att du bara skojar och förstår att Jämställdhetsfeministern bara visar hur absurda påståenden som kommer från dagens extremfeminister är genom att hålla med dom och visa på konsekvensen av deras åsikter.
   Om du är allvarlig så undrar jag hur du kan påstå att det är en härskarteknik att upprepa
   vad extremfeminsterna säger är en sanning om hur det ser ut i samhället ?

   Möjligen kan man tycka att det är en härskarteknik att visa på hur absurd extremfeminismen är. För det är ju faktiskt lite elakt att dra ner byxorna på extremfeministerna med relativt enkla medel ;-).

 12. […] Lessing uttrycker också stöd för tanken att pojkar så tidigt som möjligt ska lära sig om könsmaktsordningen och mäns kollektiva skuld till allt som är dåligt i världen. Ja att en klok kvinna som Doris […]

 13. […] slås fast att järnvägsstationer inte är annat än Patriarkatets knutpunkter och reproducerar Könsmaktsordningen. Avhandlingen undersöker järnvägstationer som fysiska platser och sociala rum ur […]

 14. […] Hitler (SD) upprättade till och med koncentrationsläger där kvinnor gasades ihjäl, på grund av Könsmaktsordningen. Efter att männen krigat i 6 år lyckades Gudrun Schyman och en grupp andra kvinnliga […]

 15. Linus jönsson January 5, 2016 at 4:59 pm Reply

  Ni skojar va?

  • Patrik Arat January 5, 2016 at 5:15 pm Reply

   Tydligen är det könsmaktsordningen som manövrerat ut Mona Sahlin som partiledare för (S) och installerat företrädare för Patriarkatet som partiledare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: