Doris Lessing – en feministisk hyllning

Förra helgen avled nobelpristagaren i litteratur Doris Lessing, 94 år gammal. Vi feminister har känt efter och kommit fram till att Doris Lessing helhjärtat stod bakom vår moderna feministiska ideologi och kamp emot Gubbväldet. Därför bjöd nästan alla våra duktiga feministiska, svenska kulturskribenter på hyllningstexter till Lessing. I Svenska Dagbladet intervjuades den kunniga och feministiska litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström, som rekommenderar alla unga kvinnor alla läsa så mycket som möjligt av Lessing. Det är en uppmaning som Jämställdhetsfeministern håller med om – och nedan följer en intervju med Lessing i tidningen The Guardian, där hon berättar om vad hon tycker om feministers manssyn. Jag citerar:

“I find myself increasingly shocked at the unthinking and automatic rubbishing of men which is now so part of our culture that it is hardly even noticed”

“We have many wonderful, clever, powerful women everywhere, but what is happening to men? Why did this have to be at the cost of men?”

“I was in a class of nine- and 10-year-olds, girls and boys, and this young woman was telling these kids that the reason for wars was the innately violent nature of men. You could see the little girls, fat with complacency and conceit while the little boys sat there crumpled, apologising for their existence, thinking this was going to be the pattern of their lives.”

“It has become a kind of religion that you can’t criticise because then you become a traitor to the great cause, which I am not.”

“It is time we began to ask who are these women who continually rubbish men. The most stupid, ill-educated and nasty woman can rubbish the nicest, kindest and most intelligent man and no one protests.”

“Men seem to be so cowed that they can’t fight back, and it is time they did.”

Vi feminister har som sagt känt efter och kommit fram till att det Doris Lessing säger ovan är att feminism ska vara vår religion och att ingen får ifrågasätta oss feminister och att jämställdhet går ut på att kvinnor ska främjas på mäns bekostnad och att män ska maka på sig och lyfta fram kvinnor. Lessing uttrycker också stöd för tanken att pojkar så tidigt som möjligt ska lära sig om könsmaktsordningen och mäns kollektiva skuld till allt som är dåligt i världen. Och särskilt viktigt tycker hon att det är att så ofta som möjligt kritisera pojkar och män. Ja att en klok kvinna som Doris Lessing älskade och entusiastiskt peppade på det vi feminister gör, är förstås väldigt uppmuntrande för oss – och det visar att vi är på rätt väg. Pepp, pepp!

Doris Lessing, nobelpristagare i litteratur.

Tagged: , ,

23 thoughts on “Doris Lessing – en feministisk hyllning

 1. Ekvalist November 24, 2013 at 7:08 pm Reply

  Jag är också chockad över allt manshat. Manshat är ju ett symptom på patriarkalt förtryck. Ju mer patriarkalt förtryck, desto mer manshat. Manshat är en sund reaktion på patriarkatet, som är det egentliga problemet. För att bota samhällssjukdomen ska vi inte fokusera på symptomen utan på orsaken. “Krossa patriarkatet” var det som Doris Lessing egentligen menade med sitt utspel, det förstår alla som har läst på.

 2. Rick November 24, 2013 at 7:13 pm Reply

  Leve den feministiska diskursanalysen, som Jämställdhetsfeministern tar till nya höjder. En unken och mossig patriarkal läsning av Lessings ord kunde ju få någon att tro att hon menar något annat, men nu har Jämställdhetsfeministern dekonstruerat det engelska språket och visat att Lessing sade något helt annat. Synd bara att Lessing hann gå bort innan någon feministisk diskursanalytiker från våra kultursidor kunde förklara för henne vad hon egentligen avsåg.

  • Jämställdhetsfeministern November 24, 2013 at 10:03 pm Reply

   Ja, kunniga feminister som jag och Ebba Witt-Brattström, har förmågan att dekonstruera verkligheten och på så sätt se att saker och ting är precis som vi feminister har bestämt att de är.

 3. lilycrowart November 24, 2013 at 7:48 pm Reply

  Ja, Jämställdhetsfeministern, så måste det ju vara! Fina du som förklarar hur Lessing menar. Hon skriver lite svårt ibland. Puss på dig gumman och tack för din underbara blogg! <3<3 pepp

  • dolf (a.k.a. Anders Ericsson) November 24, 2013 at 7:52 pm Reply

   @lilycrowart
   “gumman”?
   Feministern är väl en gube?

   • Pelle2 November 24, 2013 at 9:23 pm Reply

    Självklart är feministern en kvinna eller kanske t.om en Hen. Om du tror något annat är du en Breivikare och en kvinnohatare ;-).
    Fantastiskt som sagt var Feministern att du kunde dekonstruera Lessings ord så att vi förstår att hon sa att allt ont kommer från patriarkatet,män och manlighet och att hon som kvinna dignade ner under strukturerna och könsmaktsordningen.

    En som kan lite engelska kunde ju annars förledas att tro att hon var en könsförrädare som tog männen i försvar ;-).

    • dolf (a.k.a. Anders Ericsson) November 24, 2013 at 9:28 pm Reply

     försök inte, det e klart jämställdhetsfeministern e en gôbbe,

    • Jämställdhetsfeministern November 24, 2013 at 9:58 pm Reply

     Du har helt rätt Pelle2. Du är en klok och kunnig hen. 🙂

    • dolf (a.k.a. Anders Ericsson) November 24, 2013 at 10:12 pm Reply

     Jag och Ninni har haft rådslag och fastslagit genom konsensus att jämställdhetsfeministern är en snoppifierad hen. Det är alltså helt korrekt att använda han om hen.

     • Jämställdhetsfeministern November 24, 2013 at 10:31 pm Reply

      Nej, det är inte korrekt. “Han” säger en bara till personer som en verkligen hatar…

      • dolf (a.k.a. Anders Ericsson) November 24, 2013 at 10:48 pm Reply

       Jamen, nu är ju jag anti-feminist, så då är det klart att man säger han om dig. Det begriper väl varenda rediger karl att man varken kan ha fruntimmer eller hentimmer på såna ansvarsfulla positioner som feministrar.

   • Jämställdhetsfeministern November 24, 2013 at 9:58 pm Reply

    grova glåpord som “gubbe” eller “man” tolereras inte på den här bloggen!

    • Rick November 25, 2013 at 6:01 am Reply

     Träffsäkert! Det används alltför mycket fult språk på nätet, så Jämställdhetsfeministern är ett gott föredöme genom att radera alla fula ord som “man” och “han”. Nu gäller det att gå vidare och även ta bort andra fula ord, som t.ex. “vit”.

  • Jämställdhetsfeministern November 24, 2013 at 9:52 pm Reply

   Tack! Och fett med pepp på dig också! 😀

 4. Alltid livat om jämställdhet! | WTF? November 24, 2013 at 8:51 pm Reply

  […] Jämställdhetsfeministern: ”Doris Lessing – en feministisk hyllning” […]

 5. Feminist - javisst! November 25, 2013 at 1:03 am Reply

  Den här bloggen är ett mästerverk, den belyser den feministiska kampen på ett helt nytt sätt.
  Sorgligt hur få likes sidan har på Facebook, men jag måste erkänna att jag har alldeles för många patriarker som vänner för att våga gilla den själv.

  • Jämställdhetsfeministern November 25, 2013 at 7:58 am Reply

   Åh tack! 🙂
   Ja det är riktigt – hade det inte varit för Patriarkatet hade den här bloggen haft många fler Facebooklikes…

 6. Jan November 26, 2013 at 4:46 pm Reply

  Apropå pristagare. Undrar om JF har noterat att Augustpriset nu äntligen blivit helt jämställt? Samtliga pristagare var kvinnor. Alltså absolut jämställt. (Även om jag har mina farhågor om att Lena Andersson spelar med det andra laget…).

  • Pelle2 November 26, 2013 at 7:34 pm Reply

   Äntligen, som Fylking hade sagt ;-).

 7. Anna November 29, 2013 at 9:44 am Reply

  Måste bara tipsa om ett blogginlägg som skrivits om feminism och hur kvinnor ser män som förövare:

  http://jamstalldhetochfeminism.blogspot.se/2013/11/man-ar-inte-djur.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: